Интервю на с Борислав Гуцанов – член  на ИБ на

...
Интервю на с Борислав Гуцанов – член  на ИБ на
Коментари Харесай

Борислав Гуцанов пред Tribune: Много по-добре е да има нов бюджет за 2023 година

Интервю на с Борислав Гуцанов – член  на ИБ на Българска социалистическа партия и депутат от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ 

Г-н Гуцанов, през вчерашния ден от Българска социалистическа партия останахте сюрпризирани, откакто по време на чуването на служебния финансов министър Росица Велкова стана ясно, че в действителност служебният кабинет няма да внесе за разглеждане в Народното събрание проектобюджет за 2023 година. Какви са терзанията ви по отношение на това и какво би трябвало да се направи в тази обстановка поради динамично разрастващите се стопански процеси в международен мащаб, галопиращата инфлация и всички останали провокации, пред които е изправена страната ни?

Нямаше по какъв начин да не сме сюрпризирани, защото през последните няколко седмици служебният министър на финансите и служебният кабинет като цяло говореха по всички вероятни медии за това по какъв начин ще внесат бюджет за 2023 година. И в един миг, когато министърът беше поканен публично за чуване в пленарна зала, се оказа, че въобще няма такова желание, което е доста необичайно разминаване сред декларирани визии посредством медиите и оттова в обществото и това, което беше оповестено пред Народното събрание, на формалното място, където би трябвало да се каже какво ще се прави. То се оказа нещо напълно друго и не може да не ни изненада. Освен това буди разнообразни въпроси. Едно е да има решение на Народното събрание да се продължи настоящият бюджет, каквото е визията на финансовия министър, друго е да се гледа изцяло предложение за 2023 година. То може да бъде импортирано в заседателна зала само и единствено от държавно управление, било то служебно или постоянно, само че държавното управление е органът, който внася бюджета за идната година. Разбира се, че е доста по-добре да има нов бюджет за 2023 година. Виждате, че процесите, които вървят в Европа и в страната, са извънредно динамични, и няма по какъв начин Бюджет 2022, колкото и той да е бил добър, да бъде настоящ за идната година предвид на всичките тези процеси, които текат. Смятам, че ще намерим решение по този въпрос и ще се стигне до разглеждане на нов бюджет за идната година, с цел да можем преди всичко да отговорим на потребностите и условията на всяко едно българско семейство, на всички български жители и на второ място да върнем стопанската система в естествени параметри и да подсигуряваме нейното развиване. Само по този метод може да се радваме на една оптимално спокойна 2023 година.

Служебния кабинет подвигна доста звук във връзка на това, че е внесъл в Народното събрание разнообразни законопроекти, които да облекчат живота на хората и да спомогнат за развиването на страната. Всъщност има импортирани две оферти, и двете са свързани с въоръжение. Едното е за покупка на нови осем самолета F-16, Block 70, второто е за покупка на 10 „ Грипена “. Това също буди доста въпроси. Смятаме, че напълно други би трябвало да бъдат законите, които би трябвало да бъдат признати в този миг.

В този ред на мисли какви законопроекти в обществената сфера предлага „ Българска социалистическа партия за България “?

За нас един от най-важните закони е таван на цените на тока, на водата, на газа, на енергоносителите, с цел да може в действителност да се почувства това успокоение, за което загатнах. Благодарение на мораториума, който ние наложихме при започване на тази календарна година, хората съумяха да си платят сметките за ток, без значение, че в началото бяхме обругавани от всевъзможен тип анализатори, както и в пленарна зала. Оказа се обаче, че това е било единственото вярно и рационално решение, което няколко месеца по-късно беше прието от всички. Тогава ние предлагахме точно таван на цените на ток, вода, газ. Сега към този момент всички парламентарни групи са уверени, че това е може би единственият вероятен излаз от тази тежка обстановка.

На второ място желаеме минималната работна заплата да стане 850 лв. или 50% от междинната заплата в страната и по този метод да се подкрепят всички работещи хора.

Още в първия работен ден на новия парламент внесохме два основни законопроекта. Това са предложенията за безплатните медикаменти за деца до 14-годишна възраст, с цел да се подкрепят младите фамилии, както и безплатните учебници от 1 до 12 клас, което също е от изключителна значимост.

Не на последно място наша цел е да продължи пенсионната промяна. Ние успяхме да вдигнем пенсиите приблизително със 167 лв. за тези седем месеца, успяхме да създадем две крачки в тази посока – от 1 октомври 735 хиляди пенсионери взеха по - висока пенсия, само че пенсионерите в България са 2 милиона и 100 хиляди души, т.е. остана и втората част от тази пенсионна промяна, с цел да има актуализация на пенсиите към 2021 година. Нашата визия е хората, които са пенсионирани и през 2009, и през 2019 година, и са упражнявали една и съща специалност или активност, били са на една и съща позиция, да получават една и съща заплата. Не е обикновено едните да получават в пъти по-голяма пенсия от другите. Това, че някои са се пенсионирали по-рано, не значи, че би трябвало да получават по-малко, и те имат право на един естествен и заслужен живот. Така че, тази правдивост би трябвало да бъде върната. Считаме, че това са базови моменти, които Народното събрание би трябвало да одобри и те да станат факт още от януари месец 2023 година с бюджета, който следва да бъде утвърден.

С поддръжката на Българска социалистическа партия най-възрастният депутат в лицето на Вежди Рашидов беше определен за ръководител на 48-ото Народното събрание. Това автоматизирано докара до остра рецензия от страна на някогашните ви съдружни сътрудници и тълкувания, че се е образувала нова коалиция сред ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и „ Български напредък “. Как бихте коментирали?

Не беше доста етично от страна на някогашните ни сътрудници от „ Продължаваме промяната “ и от „ Демократична България “ по този метод да интерпретират това, което се случи в Народното събрание. Не е обикновено в продължение на 72 часа Народното събрание да не може да излъчи собствен ръководител. Отново Българска социалистическа партия бяхме тези, които проявихме мъдрост и дипломатичност и направихме този ход. Между другото той е доста непосредствен до това, което се е случило по време на Великото национално заседание, когато също се е подходило по един по-нетрадиционен път, с цел да може да се избере ръководител. Затова и ние в този момент подходихме по този начин. Конституцията планува най-възрастният депутат да води първото съвещание. Ние просто предложихме той да стане ръководител на Народното събрание, тъй като видяхме, че няма друга опция. Ние считаме, че най-подготвен и подобаващ беше Кристиан Вигенин. Не че е наша кандидатура, само че видяхте, че и в предните парламенти, когато имаше тежки моменти, самата зала искаше Кристиан да води съвещанията. За страдание не можахме да съберем гласове. Категорично не беше етично това виждане на сътрудниците ни от Демократична България и Политическа партия, само че го оставяме в миманса. Важното е, че успяхме да изберем ръководител и то посредством точно на тази мъдрост, която прояви Българска социалистическа партия. Да се приказва за нова коалиция, това са несериозни спекулации и приказки.

Днес стартираха консултациите при президента по отношение на конституционната процедура по сформиране на държавно управление. Първи с президента са срещнаха представители на водещата след изборите политическа мощ, а точно ГЕРБ-СДС. Какво ще бъде държанието на Българска социалистическа партия в този развой и по какъв начин смятате, че ще приключи той?

Ние имаме доста ясно решение, че няма да подкрепим първия мандат на Политическа партия ГЕРБ. Ако третият мандат отиде в Движение за права и свободи или във „ Възраждане “, също няма го подкрепим и да водим диалози за сформиране на държавно управление с тях. Ако с първия мандат не се сътвори държавно управление, вторият мандат е за „ Продължаваме промяната “. Ако те ни поканят на диалози, ние ще се отзовем на тези договаряния и се надяваме, че ще се стигне до кабинет.

Оптимист ли сте като цяло за позитивна развръзка?

По принцип аз съм оптимист, виждам от хубавата страна на живота и за мен постоянно чашата е на половина цялостна. От тази позиция се надявам това да се случи, само че в действителност обстановката е прекомерно тежка и най-малко на този стадий е доста мъчно да се каже какво тъкмо би могло да стане, с цел да има нужното болшинство от най-малко 121 народни представители и да има държавно управление. Смятам обаче, че за страната това е от основно значение, защото моментът за света, за Европа и за страната ни е извънредно под напрежение. Още повече България е на по-малко от 250 километра от една война. Много сме близо до прифронтова страна. Трябва в действителност да се разсъждава умно, не да гледаме в пъпа на личната си партия и ползите на дадената политическа мощ, а да изхождаме от ползите на нашата страна.              

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР